Üniversitede 6 trilyonluk yolsuzluk

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi Rektörlük Genel Sekreter Vekili Ali Önal'ın, yaklaşık 6 trilyon liralık ihale yolsuzluğunu ortaya çıkardığı için görevden alındığı öne sürüldü

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörlük Genel Sekreter Vekili ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başmüdürü Ali Önal'ın, ihale yolsuzluğuna göz yumduğu iddia edilen bir dekan, bir tekniker ve 10 öğretim görevlisi hakkında idari soruşturma açılmasına neden olduğu gerekçesiyle yeni rektör tarafından pasif göreve atandığı iddia edildi.

ÇÜ Rektörlüğü, 60 yataklı yoğun bakım ünitesi için İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 8 milyon 900 bin dolarlık krediyle 1998'de ihale açtı. 12 firmanın katıldığı tıbbi cihaz, makine ve komple aksesuar alım ihalesini Draeger Medizintechnik Gmbh adlı Alman firması kazandı. Firmanın, sözleşme hükümlerine aykırı olarak daha ucuz alternatif ürün verdiği, bazı malzemeleri montajı yapılmadan teslim ettiği belirlendi. Ürün değişikliklerini fark eden Kardiyoloji eski Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ahmet Birant ve EMA'nın (Elektronik Medikal Analitik Sistemleri Pazarlama Şirketi), başvurusuna rağmen eski Rektör Prof. Dr. Can Özşahinoğlu'nun oluşturduğu 12 kişilik geçici kabul komisyonu, ödemeyi onayladı.

Adana 6. Asliye Hukuk ve 1. Asliye Ticaret mahkemelerince tayin edilen bilirkişi raporlarında ÇÜ'nün 3-4 milyon dolar zarara uğratıldığı belirlenerek, Alman firmasına ihtar yazısı gönderildi. Firma, sözleşmeye uymayınca ihale feshedildi. Eski Rektör Prof. Yalçın Kekeç'in görevlendirdiği Ali Önal'ın incelemesi sonucu sorumlular hakkında soruşturma açıldı. Yeni Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, yolsuzluğu araştıran Ali Önal'ı Adana Meslek Yüksek Okulu 2. Öğretim Programları ile ilgili İdare İşler Koordinasyonu'nda görevlendirdi. Akınoğlu, Önal'ın görevden alınmasının yolsuzluk iddiasıyla ilgili olmadığını öne sürdü.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber